June 05 2014

k-studio’s Plane House on Skiathos Island, Greece

k-studio Planehouse, Skiathos Island, Greece

When the architectural office k-studio undertook the design of the PlaneHouse, they laid down one headline target, which was the interconnection of the interior and exterior spaces. The primary reason why they had this specific priority was to maximize the benefits of both interior and exterior settings, and incorporate the feeling of the outdoor spaces within the house.

k-studio Planehouse, Skiathos Island, Greece

The architects wanted to avoid solid structures, so they designed successive horizontal surfaces that form several levels in a way that they offer many different spaces for sunbathing, sleeping and eating. Additionally, these multiple levels create shaded surfaces, and provide a spectacular 270 degree view over the coastline. The interior is divided by several flexible panels and large glass surfaces. The cooking, dining and resting areas are separated in a way that ensures comfort while also preserving the feeling of open space.

The pool is strategically placed in order to be oriented towards the view of the coastline. As the North wind blows from the hill towards the pool’s surface, it creates a cooling breeze over the terrace and into the house. Photovoltaic panels supply all the pool’s mechanical installations. Additionally, rainwater is collected and reused for plumbing, irrigation and also for firefighting emergencies.

k-studio Planehouse, Skiathos Island, Greece

k-studio Planehouse, Skiathos Island, Greece

k-studio Planehouse, Skiathos Island, Greece

The design is based on respect for the countryside, which “hugs” the building, as it reaches the green roof of the structure. Nature expands on the whole plot and penetrates vertically through openings that are designed on the roof. These holes in the roof were essential for the retention of the existing trees, which now remain “unperturbed.”

k-studio Planehouse, Skiathos Island, Greece

The superimposed concrete slabs create a strange view as one approaches the house from the coastal road. From a distance, the slabs look like distinct horizontal elements with large gaps between them. As one moves closer to the house, however, the perspective alters completely and the gap between the slaps fleshes out. At the entrance, the concrete surfaces “open up” once again, in order to reveal the beguiling view and let the air seep into the interior of the building.

k-studio Planehouse, Skiathos Island, Greece

k-studio Planehouse, Skiathos Island, Greece

Name: Plane House

Location: Skiathos Island, Sporades, Greece

Designed By: k-studio

Photographer: Yiorgos Kordakis

Status: Completed 2011

k-studio Planehouse, Skiathos Island, Greece

k-studio Planehouse, Skiathos Island, Greece

k-studio Planehouse, Skiathos Island, Greece

A few words about the architects…

After completing their studies in architecture, and after having spent a year working for Will Alsop, Dimitris and Konstantinos Karampatakis returned to Athens and created the k-studio.

The two brothers have succeeded in their architectural office’s consolidation through a shared effort. They have already presented a series of entrepreneurial and dynamic architectural interventions. Since 2002, they have designed several projects in Greece and abroad, including shops, bars, restaurants, hotel rooms, apartments and new housing units.

The two architects’ portfolio is so extensive, it’s almost impossible not to have visited a space that is connected with their architectural contributions. They state that architecture should function like the plot of a book that one can really “read.”

Through searching, design, imagination and the contribution of a wide network of collaborators, the two brothers have succeeded in distinguishing what they can provide, and the fact that as far as design is concerned, they can fulfill the needs of every customer who trusts them. 

What are your thoughts on this kind of new building style? Can these buildings co-exist with the traditional architecture and nature of an island?

The original article, published in Greek, can be found here.

Credits: Images and data linked to sources.

Dafni Dimitriadi

Dafni Dimitriadi is a student of Architecture at Aristotle University of Thessaloniki, Greece. Her numerous experiences in participating in architectural competitions have helped her understand the importance of research and design. She is interested in building and urban design restoration and aims to continue her studies in order to gain more knowledge related to these fields. She is an active volunteer and has participated in many interesting projects, including Open House Thessaloniki. She currently lives in Thessaloniki and through her blogs aims to explore developments associated with architecture and urban design.

Website - Twitter - Facebook - More Posts

This entry was posted on Thursday, June 5th, 2014 at 9:58 am and is filed under Architecture, Dafni Dimitriadi, Housing, Infrastructure. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Share

Leave a Reply


five − 2 =

 

Follow US

Categories